Moilas | Taikinajuuren tarina

Tarinamme

Moilas-hyvää
vuodesta 1955

Perheyrityksen perustaja Saimi Moilasella (vas.) oli itselläänkin aina kädet taikinassa.

Taikinajuuren tarina

Olisihan Moilasen Saimi kai voinut itsekin mennä, mutta ei tohtinut. Niinpä kymmenvuotias Jussi-poika lähetettiin asialle, ostamaan taikinajuurta siltä naapurin rouvalta, joka toi leipomuksiaan torille myytäväksi. 50-luvun Suomessa ei leipää ollut liikaa, kirjaimellisesti, joten Moilasetkin ajattelivat leipoa itse omansa ja hankkia samalla lisätienestejä perheelle.

”Mitäs aiotte tehdä?” kyseli vanha rouva, kun Jussi tuli taikinajuurta ostamaan kalakukon ja muiden leivonnaisten tekoon. ”Mekin aletaan myymään torilla”, ilmoitti poika tohkeissaan. Ei tullut mieleen, että rouva ei välttämättä olisi kaivannut kilpailua. Vaan rouvapa hymyili, pakkasi taikinajuuren huolella voipaperiin, ojensi sen Jussille ja laski kätensä pojan pään päälle: ”Jumala siunatkoon matkalla.”

”Noh?” kysyi Saimi-äiti kotona. ”Myikö?”

”Ei myynyt”, vastasi Jussi, yhä hieman hämillään. ”Antoi.”

Niinpä Saimikin pisti taikinajuuren hyvään käyttöön, loihti herkkuja kotiuunissa ja antoi hyvän kiertää.

Gluteeniton käänne

Gluteenittomuuteen Juha Moilanen ja hänen vaimonsa Marketta törmäsivät sattumalta. Eräillä kutsuilla he tapasivat keliaakikon, joka olisi voinut syödä pöydän antimista pelkkää voita. Ihmettelystä syntyi idea: tämän me voimme ratkaista!

Tie gluteenittomaksi leipomoksi alkoi tuotekehityksellä. Aluksi kauppaa tehtiin työläästi, puhelintilausten mukaan. Yksi pieni paketti saattoi lähteä Kokkolaan, toinen Utsjoelle. Ratkaisu löytyi pakastetuotannosta, ja pian yhä useampi erityisruokavaliota noudattava riemastui saadessaan vihdoinkin marketista omaan ruokavalioonsa sopivaa leipää.

Moilas Gluten-Freen suosio kasvoi niin, että tänään molemmat Moilas-leipomot Pieksämäellä leipovat vain gluteenitonta. Jottei herkku loppuisi kesken, syntyi toinenkin vehnätön ja gluteeniton tuoteperhe: Moilas Free From.

Maistiaisia vuosien varrelta

  • 1955 Saimi Moilanen leipoi kotileipomossaan ensimmäiset ruislimput myyntiin Pieksämäen torille.
  • 1960-luvun alussa jakelualue ulottui lähikuntiin ja vuosikymmenen lopulla Varkauteen asti. Riisipiirakka oli jo valikoimissa.
  • Vuoteen 1972 mennessä kotileipomo kävi pieneksi. Uusi, isompi leipomo nousi Naarajärvelle, nykyisen Pieksämäen keskustaajaman länsiosaan. Pojat Juha ja Matti saivat yrityksen vetovastuun vanhemmiltaan.
  • 1980-luvulla Moilas Oy toi ensimmäisten joukossa markkinoille vähäsuolaiset leivät ja luomuleivät.
  • 1985 aloitimme gluteenittoman leivonnan.
  • 1990-luvulla Moilas Oy lanseerasi ensimmäisenä pakasteleivonnaiset. Cocktailpiirakka nousi jättimenestykseksi – moni puhuukin niistä ”moilasina”.
  • 1995 Jussin ja Marketan poika Ville Moilanen tuli yrityksen palvelukseen, ja hieman sen jälkeen myös Villen pikkusisko Anne. Molemmat ovat nykyisin omistajia ja konsernin hallituksen jäseniä.
  • 1998 otettiin käyttöön erillinen gluteeniton leipomo Naarajärven rannalla.
  • 2000-luvun alussa käynnistellään gluteenittomien tuotteiden vientiä, ensin Ruotsiin.
  • 2002 gluteenittoman leipomon yhteyteen rakennettiin uusi eineslinja ja pakkasvarasto.
  • 2018 kolmas sukupolvi – Ville Moilanen – astui perheyhtiön johtoon. Juha Moilanen jatkaa hallituksen puheenjohtajana. Pääleipomo siirtyi täysin gluteenittomaan tuotantoon.
  • 2019 toimme kaikkien nautittavaksi Moilas Free From -tuoteperheen.
  • 2020 kehitimme ja toimme markkinoille yhteistyössä Vaasan Oy:n kanssa Vaasan Moilas Free From -tuoreleivät koko valtakuntaan.