Jo 70 vuotta suussa sulavaa sapuskaa …

Taikinajuuresta se kaikki alkoi
Olisihan Moilasen Saimi kai voinut itsekin mennä, mutta ei tohtinut. Niinpä kymmenvuotias Jussi-poika lähetettiin asialle, ostamaan taikinajuurta siltä naapurin rouvalta, joka toi leipomuksiaan torille myytäväksi. 50-luvun Suomessa ei leipää ollut liikaa, kirjaimellisesti, joten Moilasetkin ajattelivat leipoa itse omansa ja hankkia samalla lisätienestejä perheelle.
”Mitäs aiotte tehdä?” kyseli vanha rouva, kun Jussi tuli taikinajuurta ostamaan kalakukon ja muiden leivonnaisten tekoon. ”Mekin aletaan myymään torilla”, ilmoitti poika tohkeissaan. Ei tullut mieleen, että rouva ei välttämättä olisi kaivannut kilpailua. Vaan rouvapa hymyili, pakkasi taikinajuuren huolella voipaperiin, ojensi sen Jussille ja laski kätensä pojan pään päälle: ”Jumala siunatkoon matkalla.”
”Noh?” kysyi Saimi-äiti kotona. ”Myikö?”
”Ei myynyt”, vastasi Jussi, yhä hieman hämillään. ”Antoi.”
Niinpä Saimikin pisti taikinajuuren hyvään käyttöön, loihti herkkuja kotiuunissa ja antoi hyvän kiertää.

Voi vei uuden äärelle
Gluteenittomuuteen Juha ”Jussi” Moilanen ja hänen vaimonsa Marketta törmäsivät sattumalta. Eräillä kutsuilla he tapasivat keliaakikon, joka olisi voinut syödä pöydän antimista pelkkää voita. Ihmettelystä syntyi idea: tämän me voimme ratkaista!
Tie gluteenittomaksi leipomoksi alkoi tuotekehityksellä 1980-luvun alussa ja vuonna 1985 ensimmäiset tuotteet saapuivat kauppoihin.

Pakastimen kautta pöytään
90-luvulla Moilas toi gluteenittomat leivonnaiset ensimmäisenä pakastimeen. Pakastetuotanto vei herkut marketteihin ympäri Suomen ja moni tunteekin moilasina Cocktailpiirakat, joiden jättimenestys jatkuu yhä näinäkin päivinä.