Keväiset graavilohileivät
Resepti neljälle.
Ainesosat
4 kpl Moilas Tumma pyöreä -leipää
hernepyreetä (katso resepti)
graavattua lohta (katso resepti)
mummonkurkkua (katso resepti
tilliä
Valmistusohje
Hernepyree:
1 salottisipuli
1 valkosipulin kynsi
1 rkl öljyä
200 g pakasteherneitä
½ dl kasvislientä
Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuli ja valkosipuli pehmeiksi. Lisää herneet ja kuuma kasvisliemi, kuumenna kunnes herneet ovat kuumenneet. Nosta kattila liedeltä ja soseuta herneseos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Graavilohi:
400 g lohifileetä
2 rkl karkeaa merisuolaa
1 tl sokeria
3 vartta tuoretta tilliä
Huuhdo lohi. Poista tarvittaessa ruodot ja eväät. Sekoita suola ja sokeri keskenään. Ripota seos kalan pinnalle. Lisää kalan päälle tilli varsineen. Kääri kala leivinpaperiin. Laita se vielä muovipussiin. Laita kevyt paino kalan päälle. Anna graavautua jääkaapissa 1–2 vrk. Pyyhi kalan pinta. Leikkaa ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi.
Mummonkurkku:
2 kurkkua
1 1/2 dl vettä
1/2 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
½ dl tilliä
Pese, kuori ja viipaloi kurkut ohuiksi. Kiehauta vesi kattilassa, lisää etikka, sokeri ja suola. Sekoita kunnes sokeri ja suola ovat sulaneet. Anna etikkaliemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita kurkut kannelliseen astiaan ja kaada liemi päälle. Lisää hienonnettu tilli. Anna maustua vähintään 30 minuuttia.
Kokoa leivät: Levitä Tumma pyöreä -leiville hernepyreetä. Laita alaosaan 1–2 jääsalaatin lehteä, muutama kurkkuviipale ja lohisiivuja. Koristele tillillä ja laita leivän kansi päälle.
Resepti: keittiömestari Dominic Brown, B&B Korsman Hanko